להתחברות

סמינר הקיבוצים

שאלה | עמוד דיון

תקציר

שאלה

קריאה בפרק החמישי טיפוח האכפתיות של הילד על פי עמודים 120-125 21.04.21

סיכום ביניים

הדיון המורחב

x

דנו בפירוט בשתי דרכים לטיפוח האכפתיות של הילד: א. קיום דיאלוג (עם הילד) וב. תרגול של הגישה האכפתית והמיומנויות הכרוכות בה.

 בחר/י באחת מהדרכים הללו (זו שאת/ה מוצא/ת יעילה ויישומית):

-הסבר/י כיצד אותה דרך מקדמת ומטפחת את האכפתיות של הילד.

-הציע/י כיצד ניתן ליישם את אותה דרך בגן או בכיתה (הכוונה להצגה מפורטת של דוגמה אחת שעולה בדעתך)

שאלה
שאלה

שאלה

Eden

Togan

Tal

Netanel

Michal

Sharon

kamila

תגובות אחרונות

user profile image
Michal
1.05.2021 19:12
בחרתי בדרך קיום דיאלוג. א. דיאלוג אשר מבוצע באופן מקרב ואמפתי הוא דיאלוג המקדם את האכפתיות של הילד. כנותנים בטוח שיח מקום לילד להתבטא, כשנותנים לו את המקום שלו בשיח ומקשיבים לו בצורה כנה ואמיתית, הילד רואה שיש מצד השני מישהו שמקשיב, ולוקח את הדברים שהוא אומר לתשומת ליבו. בנוסף, בשיח כזה חשוב לתמלל ולשקף את המידע שהילד נותן לנו כדי להראות לו שאנו כמבוגרים שאיתם הוא מדבר, באמת מבינים אותו. זה מפתח בטחון עבור הילד ומראה לו שאפשר לסמוך על העולם, ובכך מקדם ומפתח אצלו אכפתיות. ב. בגן הילדים ניתן לתת בחירה לילדים ובעת מתן הבחירה לפתח דיון. זה מתחיל מהדברים הפשוטים ביותר. למשל לבחור איזו פעילות לעשות עכשיו – האם לשחק במים או בחול? ילדים בגילאי הגן יכולים להגיע לדיון פורה גם הם. חשוב לתת להם להישמע ולהראות להם שלדעה ולנטייה שלהם יש חשיבות. ניתן לפתח דיון שכזה בין ילד לגננת ובין הילדים עצמם, וחשוב כל הזמן לתמלל אותם, להגיד שוב במילים אחרות את מה שהם אמרו, ששאר הילדים יבינו ושהילד ידע שהבינו אותו, ובמידת הצורך לדייק את עצמו.
user profile image
Netanel
1.05.2021 17:10
הדיאלוג מטפח את האכפתיות של הילד כיוון שזה שאכפת לו קשוב לו פותח שיח פתוח לחלוטין המציג את ההיבטים של כל מי שנכח במהלך ההתרחשות של אירוע שקרה. זה שאכפת לו קשוב ולא שיפוטי, לא כפוף לחוקי יסוד וכללי ענישה על מנת למצוא פתרון מהיר. ההקשבה לסיפור וההעלאת מה שקרה על מנת לגרום לזה שאכפת ממנו להכיר בדילמות המוסריות שבאירוע והשוואתן לאידיאל האתי היא זו שתשפיע על האכפתיות של הילד בצורה האותנטית והנכונה ביותר. שיח המועלה בצורה לא שיפוטית על מה היה, מה היה יכול להיות אילולא התנהג בצורה בה בחר ולמה התנהגות בצורה אחרת הייתה מובילה לאידיאל אתי היא הבסיס לדיאלוג.   דוגמא אחת בה אני בוחר ליישם אותה, ואף אני חושב שיישמתי אותה בכיתה, היא בשיעור בה הייתי עם כיתה מלאה של תלמידים מכיתה ט'. לאחר ביטול הקפסולות ולאחר שלא ראו את חבריהם לכיתה מזה זמן רב, ואף אני לא ראיתי אותם מחוץ לזום זמן רב, התלמידים היו נורא מרעישים. למרות הרעש, היה שיעור פורה ונתתי אפשרות לשיחות חולין בשקט, לא מעבר לרמת ווליום מסוים, אחרת הפסקתי את השיעור והבטתי בהם במבט נוקב. לאחר שהסתכלתי על תלמידה מסוימת, שהיא בין התלמידות המובילות בכיתה ואחת שמאוד מודעת לעצמה, בזמן שהתחילו לדבר יתר על המידה קראתי לה להפסיק את הדיבור למרות שאני מבין שהגענו לשיח מעניין. היא מצידה הציגה שהיא לא ראתה את חברי הכיתה זמן רב, וזו הסיבה לפטפטת. אני הקשבתי לכך, ועניתי שאני מבין לליבה, זה חשוב מאוד שידברו עם חבריהם ואני מאוד שמח שהם עושים זאת. אך, יחד עם זאת, יש זמן מסוים לזה – בהפסקות, ובלתי אפשרי להעביר שיח או ללמוד בצורה שלא מאפשרת לכולם ללמוד. אני לרוב תמיד משתדל להסתכל על צרכי התלמידים, גם אם קשה לעיתים לשאת אותם בגלל הצורך הפנימי שלי שיהיה שיעור שאני שולט בו. אבל ההכלה וההכרה במבטו של התלמיד הם לא פחות חשובים לי.
user profile image
Tal
1.05.2021 16:21
אני בחרתי בקיום דיאלוג כדרך לטיפוח האכפתיות של הילד. אני חושבת שכשמשתפים מה מרגישים, מדגימים לילד שאיכפת לנו ממה שאנחנו מרגישים, מראים לילד שהוא חשוב לנו בכך שמשתפים אותו במה שחשוב לנו ובכך גם נותנים הזדמנות להתפתחות של קשר. הילד מרגיש חשוב וגם מבין את החשיבות של הרגשות של עצמו. כשמביא את הרגשות לכדי מילים הילד לומד גם איכפתיות לעצמו ונותן מקום ותוקף לרגשות שלו כמו שהדגימו לו קודם לכן.  לדעתי חשוב שלילד יהיה קשר אחד כזה בו מתקיימת תקשורת על רגשות כי דרך חוויה בה הוא יכול להיות אותנטי לגבי רגשותיו הוא יוכל להעריך איכפתיות ובהמשך ולרצות לשעתק אותה עם הסביבה.  כמורה לאנגלית אני חושבת שאפשר לשלב חינוך דיאלוגי בשיעורים כאשר באופן קבוע מביאים לדיון שאלות או מקרים לדיון – – המאפשרים שיתוף חוויות ורגשות, ומעודדים הבעה. בנוסף, לתלמידים יכולה להיות מחברת המיועדת לכתיבה על רגשות כלפי הנושאים או בכלל. מפעם לפעם המורה אוספת את המחברות, קוראת ומגיבה. הבאת הרגשות למודעות והשיתוף שמתאפשר הם אומנם לא במסגרת קשר אישי אבל לדעתי עדיין תורמים באוורור ומתן תיקוף לרגשות ובכך לטיפוח האיכפתיות אצל הילד.
user profile image
Togan
1.05.2021 13:58
אני בוחרת בקיום דיאלוג בחרתי את קיום הדיאלוג עם הילד כי אני חושבת דרך הדיאלוג אני אצליח להגיע לתקשורת יותר טובה ומוצלחת עם הילד. כשהילד רואה מהצד האכפתיות של המבוגר לבוא ולהקשיב לו ולשמוע את דעתו מבלי לשפוט אותו , בהחלט אנחנו נצליח להגיע להתנהגות יותר טובה מצד הילד. גם דרך הדיאלוג אפשר ללמד את הילד, שזה בסדר יש לנו דעות שונות, אבל, צריך לדעת להקשיב להם ולשמוע אותם וזה בסדר גמור שאנחנו לא מסכימים איתם…אני חושבת שזה גם יפתח הצד האכפתי של הילד.
user profile image
kamila
1.05.2021 12:56
אני בחרתי בקיום דיאלוג עם הילד. כאשר מתפתח דיאלוג עם ילד בצורה אכפתית, הדרך מקדמת ומטפחת את האכפתיות של הילד. כלומר, כאשר הילד מבין כי תחילה אכפת לי לקיים איתו דיאלוג, הילד מרגיש כי יש לו מקום. בקיום הדיאלוג, אני בעצם מאפשרת לילד להבין, דרך הדיאלוג, כי המקום לדבר על הנושא הוא חשוב לי ולכן אני מראה גם אכפתיות לילד באופן אישי. כמו כן, הילד מקבל מקום להביע את עמדתו מבלי שמישהו ישפוט אותו ולקחת אותו למקום האכפתי.  
user profile image
Sharon
30.04.2021 20:17
אני בוחרת בתרגול של הגישה האכפתית והמיומנות הכרוכות בה. לפי דעתי זו שיטה שבה ניתן להפיק את המירב תוך שימוש מגוון של כלים גם במסגרת החברתית של הילד, גם במסגרת המשפחתית והלימודית. דרך זו מלמדת את הילד דרך עשייה וחוויה פיזית, רגשית ומחשבתית את המושג אכפתיות ומקנה לו כלים בשטח על מנת להתנהג ככה במעגלים הסובבים אותו. דרך זו מלמדת את הילד להקשיב, לשים לב ולדעת לתת תגובה הולמת. אני מאמינה בלימוד דרך תרגול חוויתי ועשייה ויש בי אמונה שכאשר ילד לומד בצורה של תרגול מיומנות הלמידה והתוצאות (דרך האכפתיות) ילוו אותו לתקופה ארוכה יותר בחייו. דרך יישום בכיתה\גן: ניתן לשחק את המשחק טלפון שבור אך עם מילים שקשורות לרגש (אותם הילדים יבחרו, כל אחד בתורו) דרך זה הילדים ילמדו שיש לשים לב למה שהחבר שלי אומר לי על מה מנת שאוכל לדעת ולהבין למה התכוון. ניתן להכין עם הילדים בובה או חיית מחמד, הילדים יתחלקו לזוגות ויצטרכו לטפל במה שהם הכינו יחדיו. בדרך זו הם ילמדו להקשיב אחד לשני וגם לצרכיו של הבובה שהכינו, כך אנחנו פותחים להם ערוץ תקשורת שמיועד אך ורק להם בתור זוג וילד אותם להקדיש תשומת לב לבן זוגם למשחק ולהקשיב לצרכיו ולדעותיו וביחד להגיע להחלטות.
user profile image
Eden
29.04.2021 21:24
בחרתי בקיום דיאלוג עם הילד כדרך לטיפוח האכפתיות של הילד. אני חושבת שהדרך השנייה- תרגול הגישה והמיומנויות האכפתיות היא דווקא יותר משמעותית ותורמת לבניית מושג האכפתיות אך היא אפשרית בעיקר בבית המשפחה ופחות מזדמנת בגן/כיתת הילדים. הדיאלוג עם הילד הוא חשוב ומשמעותי גם כן- מאפשר שיקוף וביהור סיטואציות ורגשות עבור הילד וגם את היכולת שלנו ליצור עמו תקשורת מקרבת ולומר בכנות שאנו רואים ומבינים אותו- גם כשקשה ולא פשוט. הדיאלוג יכול לקדם שינוי התנהגות שלנו לטובת הילד, ושל הילד – יותר מודעות לרגשות שלו, קבלת אישור עליהם.. תתרום לתחושת הביטחון והwell being/ כמו כן דיאלוגים מאין אלו, על פי נודינגס  יכנסו למאגר הזכרונות של הילד (לרפרטואר) וישמשו אותו בעתיד

מקורות קשורים

חברי בית המדרש