להתחברות

סמינר הקיבוצים

שאלה 1 | עמוד דיון

תקציר

שאלה 1

על פי עמודים 51-57 27.01.21

סיכום ביניים

הדיון המורחב

x

דנו בשיעור בשני מקרים: הילד רוצה גלידת תות במקום ארוחה (עמ' 53 חלק תחתון) ,  ו-השכן איש המאפיה והמשטרה מבקשת מידע (עמ' 55 חלק תחתון ועמ' 56 חלק עליון) . 

א. בחר/י באחד מהמקרים הללו – הצג/י את המקרה ואת האופן שבו נודינגס ממליצה לנהוג , מהם נימוקיה לאופן בו היא ממליצה לנהוג.

ב. האם את/ה מסכים/ה  עם האופן שבו נודינגס  ממליצה לנהוג (כן, לא, חלקית). הצג/י את עמדתך ונמק/י אותה.

שאלה

שאלה

Linor

תגובה אחת
  • hagarlala1

Ayelet

Noor

x
2 תגובות
  • hagarlala1

  • Geula

Geula

Eilon

תגובות אחרונות

user profile image
Noor
3.03.2021 13:26
אני בוחרת במקרה הילד רוצה גלידת תות במקום ארוחה. לפי נודינגס, כדאי לפעמים לשים את הצרכים של הילד למשל מעל לחוק הכללי. וזה ייתן לו יותר ביטחון בעתיד לפנות להורים שלו כשהוא נמצא בבעיות או במצב קשה. לא להגיד לילד מיד "לא". לשקול את הסיטואציה היטב ואת ההשלכות שלה במיוחד לטווח הארוך ולא הקצר. וזה גם ילמד את הילד שהכללים הם מאוד חשובים, אבל לפעמים צריך לשים את האדם מעליהם לפי הסיטואציה, וזה ילמד אותו להיות גם הוא יותר אכפתי כלפי אחרים. אני בעד גישה זו, במיוחד שלפעמים, קשיחות מוגזמת ואי קבלה עלולות לגרום לילדים לעשות את מה שהם רוצים בלי שההורים שלהם יידעו ולפעמים הם ככה מתחילים ללמוד לשקר. אז צריך לשקול עד כמה הסיטואציה היא קריטית.
user profile image
Eilon
14.02.2021 17:52
א. בחרתי במקרה של הילד אשר רוצה לאכול גלידה במקום הארוחה. זה לא חדש לנו כי לאכול גלידה זו אינה אכילה אשר נחשבת לארוחה, מאחר ואינה מזינה. יתכן וגלידה כן תשביע את הילד, אך איננו רוצים שהילד/ה שלנו יאכלו גלידה כל ערב. בסיטואציה הזו הילד יודע כי גלידה זה משהו מיוחד ולא אוכלים גלידה במקום ארוחה. למרות זאת הילד בודק אם הוא יכול לאכול גלידה. לפי נודינגס ניתן לאפשר לילד לאכול גלידה במקום ארוחה, כל עוד זה לא קורה הרבה והילד מודע לכך שאנו שוברים את השגרה. אם נאפשר לילד לאכול גלידה/ממתק במקום ארוחה לעיתים רחוקות לא יקרה כלום. החינוך לא יהרס, להיפך, הילד יסמוך על המבוגר ואולי יבין אותו או את מקומו בצורה ברורה יותר. ב. אני מסכים עם גישתה של נודינגס והייתי מאפשר לילד לאכול גלידה. אני מאמין כי כולם שוברים חוקים, כללים ומוסכמות. הילדים צריכים לדעת שניתן לעשות זאת אך זה לא משהו רגיל. כמו כן, אני לא רואה כי לאכול פעם בתקופה מסויימת גלידה לארוחת ערב זה כזה נורא. התיווך כאן הוא חשוב ואני חושב שניתן להרוויח הרבה יותר אם נאפשר לילד לאכול גלידה מאשר להילחם בו. כמו כן, יש גיל מסויים שבו מפסיקים להתקלח יחד. אבל כל יום רביעי, הבנים של הבית עושים רכיבה על אופניים בפארק, אוכלים פיצה, עושים שטויות ובסוף היום לפני שהולכים לישון מתקלחים יחד. כל עוד הילדים מודעים לכך שהמקלחת הזו ביחד היא שוברת שגרה וקורה רק בנסיבות מסויימות הכל בסדר. אנחנו אנשי החינוך חייבים לדעת לבחור את המלחמות שלנו טוב מאוד. יש לנו 35 ילדים שבכל יום צריך לבחור כיצד נגיב לבקשות שלהם. אם לא נגלה גמישות ולא נאפשר להם לחלום אנחנו נקבל את ההיפך.
user profile image
Ayelet
7.02.2021 21:40
הילד רוצה גלידה במקום ארוחה-  בגישתה של נודינד משתקפת האמונה בילד כאדם קטן כשעתיד לעצמאי בעתיד. אני מתחברת לגישה זו. הרי לא נרצה להשתמש בשיטות אילוף כלפי הילד. גם אם הפעם נגיד לו כן ונאפשר לו גלידה במקום ארוחה, אין זה אומר שקלקלנו הכול ופעם הבאה הוא לא ילמד לקבל לא. זה בסדר גם מדי פעם להתנהל אחרת ולתת מקום לרצונותיו ויצריו של הילד. ניתן לעשות זאת מבלי לחשוש שהרסנו, וגישה זו משקפת אמונה וכבוד כלפי הילד. נותנת לו את המקום שלו. מתקיים  תהליך חינוכי התפתחותי בלתי פוסק. לחשוף את הילד לשיקולי דעת וגמישות זה דבר חשוב מאוד. הוא יכול להבין את משמעות חשיבות הארוחה הקודמת לגלידה אך בכל זאת להנות מכך מדי פעם..
user profile image
Geula
6.02.2021 22:32

אני מסכימה עם דבריה של הגר, לאורך השנים במסגרת עבודתי בתחום החינוך ישנה רתיעה מאוד משמירה על חוקים והעקשנות לקיים אותה לפי הספר. ישנם מקרים שאפשר להיות יצירתיים ומותאמים לגבי תחומי העניין וצרכיו של הילד. לבסס את מעמדנו בתפקיד ולדעת להחליף כובעים למצבים המשתנים. החשיבות הוא לשמר את החוקים ולשמור גם על הילדים שלנו.

user profile image
Geula
6.02.2021 22:24
א. בחרתי במקרה השכן איש המאפיה והמשטרה מבקשת מידע- אישה המתגוררת בשכונה ליד איש מאפייה ועוסק בדברים לא חוקיים. מצד אחד, האישה יודעת בעצם מה האיש עושה וכוח ההשפעה שלו על אנשים אחרים אבל מצד שני היא רואה עד כמה הוא מתייחס בצורה נחמדה לילדים שלו ומכבד את אנשי השכונה. מישהו מהמשטרה פונה בבקשה מהאישה להעברת מידע ודיווח אודות על איש המאפייה. נודינגס אומרת כי ישנם אנשים שהיו מוכנים למסור מידע ולפעול לפי העיקרון אבל היא לא תעשה את זה- למסור מידע. היא לא מציעה לא להסגיר תמיד מישהו מהמשפחה. אלא, מציעה שחוקים לא צריכים להדריך אותנו וצריכים להיכנס לפרטים. שהמשטרה או הממשלה מחייבת אותנו להיות בריגול ולטמון מלכודת לאותו איש חשוד- כל אלה מעוררים סלידה והיא לא מצדיקה אותם על כך. יש כל מיני מקרים שבו החוק מחייב אותנו להתנהגות לא אתית ולכן, יש לנהוג קודם כל לפי הרגש ולא לפי החוק כלומר, אין לה נטייה אוטומטית לציית לחוקים. ב. אני מאוד שנויה במחלוקת לגבי אופן התנהגותה של נודינגס למקרה, מכיוון שיש סיטואציות שונות בהם אני מעדיפה לדעת ולהבין את הפרטים לפני שאני משתפת פעולה עם החוק. אומנם, במקרים שמחייבים אותי לשמור על החוק והברור מאליו הוא לציית לחוק. כיום, לצערי, ישנם מצבים בהם שמירת החוק אינה מורגשת בשטח מכיוון שכל אחד לוקח את החוק לידיים שלו ויש תחושה של אי סדר.
user profile image
hagarlala1
6.02.2021 15:13

אני מסכימה מאוד עם לינור. בתור אחד שעבדה בגנים, אומנם לא בתור גננת אלא בתור סייעת. יצא לי להיחשף לגננות שהשתמשו בשיטתה של לינור בה הייתה גמישות עם הילדים ושבירת חוקים מסויימת על מנת לסייע לילדים מסוימים במקרים מסוימים. אני חושבת שגם אני הייתי נוהגת כך, כי זו לדעתי הדרך הכי טובה בה אנו בתור מבוגרים קשובים גם לצרכיהם של הילדים.

user profile image
hagarlala1
6.02.2021 15:09
א. בחרתי במקרה הראשון של הילד והגלידה. במקרה זה ניתן לראות סיטואציה שעומדת בפני השאלה האם לתת לילד את הגלידה במקום הארוחה ובכך בעצם לעבור על החוקים. לרוב אנו נסרב לדבר שכזה מפני שכאשר אנו מסתכלים על זה בתור מבוגרים, אנו נראה זאת כמשהו פחות טוב. אך לפעמים חשוב לדעת להיות קצת גמישים ולנסות להבין את רצונו של הילד דרך עיניו. לפעמים הגמישות שלנו זה לא מה שיהווה חוסר איזון, אלא ההפך. אפשר לראות זאת בצורה שבה הילד ידע שלפעמים הוא יקבל את מבוקשו, אך גם יהיו פעמים שהוא לא יקבל את מבוקשו. אבל אין זה אומר שהילד בסופו של דבר יהיה מפונק בגלל הגמישות של המבוגר. עם זאת, חשוב לדעת שהדברים הללו ייעשו במידה הנכונה. ב. אני מסכימה עם עמדתה של נודינגס וזאת מפני שבתור אשת חינוך שעובדת עם ילדים כמה שנים, אני יודעת שככל שאנו נוקשים בחוקים עם ילדים, זה יכול ליצור יותר כאוס, תסכול וכעס מצד הילדים. חשוב מאוד לדעת לפעמים להתאים את עצמנו לצרכיהם, לדעת לנסות להסתכל על דברים מנקודת מבטם. חשוב שאנו המבוגרים נהיה גם חזקים בעמדתנו כאשר אנו מציגים אותה לילדים בין אם זה "כן" או "לא" לגבי משהו. עם זאת לדעת להיות גמישים ומאוזנים.
user profile image
Linor
4.02.2021 20:37
בחרתי במקרה הילד שרוצה גלידת תות במקום ארוחה- במקרה כזה, נודינגס מציגה לנו שברגע כזה, כמבוגרים, מתרחש תהליך חשיבה ותהייה ביננו לבין עצמנו האם אנחנו יכולים לאפשר או לספק לילד את צרכיו. יכול להיות שנאפשר בנסיבות מסיומות. נודיגנס אפילו מציגה את האפשרות שאולי הילד רוצה לבדוק האם הוא חשוב יותר מהחוק ולהחתבר לרצונותיו של הילד, "לראות את הגלידה דרך עיניו". נודינגס אומרת שכאשר אנחנו מסתכלים לעיניו של הילד ונגיד "בוא נשבור הפעם את החוק"- בפעמים שבהם נסרב לשבור את החוק, הסיכוי שהילד יבין את עמדתנו הוא גבוה יותר. כלומר, אם נשבור את החוק לפעמים, הילד יבין יותר ברצינות את החוק. הילד מבין שיש חוקים אך אנחנו שוברים אותם באופן חד פעמי. נודגינס מעודדת לעיתים לשבור את החוקים תוך כדי נתינת חשיבות לחוק. ב) אני מסכימה עם עמדתה של נודינגס. מנסיוני בעיקר כגננת, קרו מקרים רבים כל כך שהייתי צריכה לגלות גמישות ו"לשבור את החוקים". לאפשר לילד להביא צעצוע מהבית כי אני יודעת שהוא זקוק לחפץ מעבר, לא לעשות מפגש, לתת לילדים לאכול בחוץ במקום בתוך הגן. החיים נותנים לנו המון הזדמנויות לשבור את החוקים, לצאת מהמסגרת שלנו, תוך כדי שמירה על נוכחות החוק, על קיומו באופן כללי. למשל בגן, כשהילדים שואלים אותי מדוע רק בר (שם בדוי) יכול להביא צעצוע לגן, אני אומרת "כי בר צריך את זה וזה עוזר לו" ואף ילד לא מתווכח על העניין ואף ילד אחר א מבקש ממני להביא צעצוע מהבית לגן. אני מרגישה שהם מבינים את החוקים. לכן, אני מסכימה עם לשבור את החוקים מדי פעם בהתאם למציאות הקיימת.

מקורות קשורים

חברי בית המדרש